مواد معدنی

مواد معدنی

مواد معدنی

مواد معدنی، جامدات معدنی هستند که به طور طبیعی وجود دارند و دارای ترکیب شیمیایی و ساختار اتمی خاصی هستند. تمام خواص فیزیکی آن‌ها از این ترکیب شیمیایی گرفته شده است. در واقع، مواد معدنی به جامدات همگن طبیعی با ترکیب شیمیایی معین و آرایش اتمی بسیار منظم اطلاق می‌شود که عمدتا توسط فرآیندهای معدنی تشکیل می‌شوند. آن‌ها به عنوان مواد طبیعی با ساختار کریستالی تعریف می‌شوند. مواد معدنی بلوک‌های سازنده سنگ‌ها هستند و در محیط‌های مختلف از جمله پوسته زمین، گوشته و هسته یافت می‌شوند. بیش از 4000 ماده معدنی شناخته شده وجود دارد که هر کدام خواص منحصر به فرد خود را دارند.

مواد معدنی ایران

سرزمین ما ایران، به لحاظ داشتن پوسته‌ای ناهمگن و تاثیر حوادث مختلف زمین شناسی در شکل گیری آن، از نظر مواد معدنی، سرشار است؛ چرا که تقریبا از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است.

معدن عبارت است از محل پیدایش طبیعی یک ماده معدنی (فلزی یا غیرفلزی) که مورد اکتشاف و بهره برداری قرار گرفته است و معادل لاتین آن Mine است. بهره برداری و کشف معادن و ذوب سنگ معدن‌ها و استخراج فلزات از آن‌ها، به دوران باستان برمی‌گردد. در مورد مس بعضی از باستان شناسان معتقدند که اولین بار این فلز در ایران شناخته و مورد استفاده قرار گرفته است. نمونه‌هایی از سنگ معدن یافت شده در تل ابلیس در کرمان در حدود ۶۰۰۰ سال قدمت دارند. کهن‌ترین منطقه‌ای که آثار ذوب مس در آنجا به دست آمده در سیلک کاشان است که قدیمی‌تر از تل ابلیس کرمان است.

به طور کلی، کانسارهای مهم ایران عبارتند از: کانسارهای مس، کانسارهای سرب و روی، کانسارهای کرومیت، کانسارهای آهن و کانسارهای فسفات. دیگر معادن ایران عبارتند از: معادن کائولین و خاک نسوز، معادن فلدسپات، دولومیت و سیلیس، معادن فلورین، زرنیخ ومیکا، معادن زئولیت، بوکسیت و تالک، معادن بنتونیت، گل سفید و منیزیت و… که هر کدام به نوبه خود در صنایع کشور تاثیر بسزایی دارند و گاها محصولات خود را به دلیل نداشتن تکنولوژی کافی به قیمت ناچیز به خارج از کشور صادر می‌کنند. این در حالی است که در بعضی مواقع، موادی که به‌عنوان باطله هستند، حاوی عناصر نادر خاک مثل استرانسیم (Th) و… هستند که قیمت فوق العاده زیادی دارند.
در سال‌های بعد از انقلاب و مخصوصا در یک دهه اخیر، معادن بسیاری کشف و مورد بهره برداری قرار گرفته است و یا با مطالعات زیاد توسعه یافته‌اند. در ایران می‌توان گفت که منابع معدنی بی‌انتهایی وجود دارد که شاید فقط یک هزارم آن‌ها کشف شده‌اند.

انواع مواد معدنی

مواد معدنی را می‌توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد:

مواد معدنی فلزی

ما فلزات را از این مواد معدنی بدست می‌آوریم. مواد معدنی فلزی به سه دسته آهنی، غیر آهنی و فلزات گران‌بها تقسیم می‌شوند:

  • مواد معدنی آهنی (Ferrous minerals): کانی‌هایی که حاوی سنگ آهن هستند، مواد معدنی آهنی نامیده می‌شوند. به عنوان مثال، سنگ آهن، نیکل، کبالت و غیره.
  • مواد معدنی غیرآهنی (Non-ferrous minerals): فلزات غیر آهنی، آلیاژها یا فلزاتی هستند که شامل آهن نیستند. فلزات غیرآهنی معمولا گران‌تر از فلزات آهنی هستند؛ اما ویژگی‌های مطلوبی از جمله وزن سبک (آلومینیوم)، رسانایی بالا (مس)، خواص غیر مغناطیسی و مقاومت در برابر خوردگی (روی) دارند.
  • مواد معدنی گران‌بها (Precious minerals): مواد معدنی که ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارند به عنوان مواد معدنی گران‌بها شناخته می‌شوند. الماس، طلا، نقره و غیره از این دسته مواد معدنی هستند.

مواد معدنی غیرفلزی

مواد معدنی غیرفلزی عبارتند از سنگ آهک، میکا، زغال سنگ، گچ، دولومیت، فسفات، نمک، گرانیت و غیره. مواد معدنی غیرفلزی در صنایع مختلف برای تولید طیف وسیعی از کالاها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد به طور معمول در سنگ‌های رسوبی یافت می‌شوند که به دلیل تجمع اجزای مختلف مانند مواد معدنی، بقایای بیولوژیکی، ذرات سنگ و غیره ایجاد می‌شوند.

مواد معدنی انرژی‌

مواد معدنی که انرژی یا نیرو را تامین می‌کنند به عنوان مواد معدنی انرژی‌ شناخته می‌شوند. به عنوان مثال، زغال سنگ، نفت، گاز طبیعی و غیره.

برخی از مهم‌ترین مواد معدنی فلزی عبارتند از:

اکسید آهن

اکسید آهن (Iron Oxide) ماده‌ای نسبتا ارزان قیمت است که پایداری بالایی در شرایط محیطی دارد. اکسید آهن کاربردهای زیادی در صنایع بتن و ساختمان، آرایشی و بهداشتی، رنگ و پلاستیک، فولاد و آهن، مخازن صنعتی، پالایشگاه‌ها و غیره دارد.

اکسید روی

اکسید روی یا زینک اکساید (Zinc Oxide)، ماده‌ای سفید رنگ است که در آب حل نمی‌شود. اکسید روی در صنایعی مانند صنایع پلاستیک، شیشه سازی، سیمان، لاستیک، چسب، باتری، آرایشی و بهداشتی، کود شیمیایی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سنگ آهن

سنگ آهن یا Iron Ore، ماده اولیه فولاد است و تا 98 درصد از استخراج این ماده برای تولید فولاد مصرف می‌شود؛ بنابراین، میزان تقاضای فولاد در جهان تاثیر زیادی بر روی استخراج سنگ آهن دارد.

خاک اخرا

خاک اخرا (Ocher powder) یک نوع اکسید آهن است که با نام خاک نسوز نیز شناخته می‌شود. این ماده معدنی در صنایع الکترونیکی، نقاشی و کارهای پوششی، صنایع پلاستیک، کاغذسازی، لوازم آرایشی و غیره کاربرد دارد.

سنگ منگنز

سنگ منگنز (manganese ore) با فرمول شیمیایی MnO2، یک ماده معدنی استراتژیک است که صنایع مختلفی به آن وابسته هستند. منگنز استخراج شده از این سنگ در صنایعی مانند تولید فولاد، چدن، باتری، خوراک دام، کودهای گیاهی و غیره به کار می‌رود.

سنگ کرومیت

سنگ کرومیت (Chromite Ore) با نام اکسید کروم منیزیم آهن نيز شناخته می‌شود. اين ماده معدني با توجه به ویژگی‌هايي كه دارد،‌كاربردهاي زيادي در صنايع شيميايي مختلف مانند توليد فولاد،‌ سراميك،‌ مواد ضدزنگ، چسب، شيشه و همچنين، صنعت چاپ، رنگ، چوب و غیره دارد.

برخی از پرکاربردترین مواد معدنی غیرفلزی عبارتند از:

آهک

آهک (lime) یا آهک هیدراته با فرمول شیمیایی Ca(OH)2، با نام‌های آهک صنعتی، آهک ساختمانی، آهک زنده، آهک پخته و آهک کوبشی نیز شناخته می‌شود. این ماده معدنی، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف از جمله تولید مصالح ساختمانی، شیشه سازی، رنگ سازی، سفید کننده‌ها، پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها، تصفیه آب و فاضلاب و غیره دارد.

باریت حفاری

باریت حفاری (Drilling Barite) با ترکیب شیمیایی BaSO4، از جمله سولفات‌های بدون آب به شمار می‌رود. این ماده معدنی در حفاری‌های نفت و گاز، تهیه مواد شیمیایی باریم‌دار، مصارف باریت خرد شده و تولید سرامیک کاربرد دارد. همچنین از این ماده به عنوان پرکننده در صنایع رنگ سازی، پلاستیک، کاغذ و لاستیک استفاده می‌شود.

بالکی

بالکی (Ballclay) یا سنگ نسوز هیدرومیکای پیروفیلیتی کائولن‌دار، نوعی رس است که در قالب‌گیری قطعات سرامیکی بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خاک بنتونیت حفاری

خاک بنتونیت حفاری (Bentonite drilling soil) یا همان گل سرشوی، خاصیت جذب بالا، تورم پذیری، نرم بودن، چسبندگی، خمیری شدن و پلاستیک بودن را دارد و در صنایعی مانند تولید کاشی و سرامیک، دامداری، فولادسازی، لعاب‌سازی، حفاری و غیره کاربرد دارد.

خاک پرلیت

خاک پرلیت (Perlite soil) یک ماده معدنی سبک و متخلخل است که قابلیت جذب و نگهداری آب را دارد. از این ماده در کارهای مختلف به ویژه کشاورزی جهت کشت‌های هیدروپونیک استفاده می‌شود.

تالک

سیلیکات منیزیم آب‌دار یا تالک (Talc)، یک ماده معدنی پرکاربرد در صنایع مختلف از جمله کاغذسازی، پلاستیک‌سازی، سرامیک‌سازی، رنگ، لاستیک، خوراک دام، آرایشی و بهداشتی، دارو، صنایع غذایی و غیره به شمار می‌رود.

خاک دولومیت

خاک دولومیت (Dolomite Soil) با فرمول شیمیایی CaMg(CO3)2، جزء مواد معدنی کربناتی به شمار می‌رود. این ماده در صنایع مختلف از جمله کشاورزی، ساختمان‌سازی، رنگ‌سازی، صنایع نسوز و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خاک زئولیت

خاک زئولیت (Zeolite soil) یک ماده معدنی متخلخل است که معمولا از آلومینوسیلیکات تشکیل می‌شود. این ماده معدنی به طور گسترده در صنایعی مانند تصفیه آب، کشاورزی و پزشکی به کار گرفته می‌شود. مهم‌ترین ویژگی این ماده را می‌توان جاذب بودن آن دانست.

زاج بلوری

زاج سفید یا زاج بلوری (Alum)، ماده‌ای معدنی است که در معادن ایران به وفور یافت می‌شود. صنایع نساجی و سلولزی، تصفیه فاضلاب صنعتی، چیت‌سازی، چرم و غیره، از جمله صنایعی هستند که از زاج بلوری استفاده می‌کنند.

سیلیس

سیلیسیم دی اکسید (SiO2)، سیلیکا یا سیلیس، فراوان‌ترین ترکیب اکسیدی در پوسته زمین است. این ماده معدنی بر اساس خلوصی که دارد، درجه بندی می‌شود و در صنایعی مانند شیشه‌سازی، صنایع شیمیایی، فروسیلیس، مصالح ساختمانی، چینی‌سازی و غیره کاربرد دارد.

فلدسپات

فلدسپات (Feldspar) نوعی ماده معدنی سیلیکاتی است که در پوسته زمین به وفور یافت می‌شود. این ماده معدنی در صنایع گوناگون از جمله کاشی و سرامیک‌سازی، چینی‌‌سازی، ساخت شيشه،‌ لعاب و غيره مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

سنگ فلورين

سنگ فلورين (Fluorine Ore)، سنگ معدني حاوي عنصر فلوئور است كه در تهیه اسید فلوئوریدریک و سایر ترکیبات فلوئوردار مورد استفاده قرار مي‌گيرد. همچنين از اين ماده معدني در صنايع ذوب آهن، كوزه‌گري و ساخت منشور و عدسي نيز استفاده مي‌شود. اين ماده خواص پزشکی و درمانی نیز دارد.

قیر معدنی

قیرمعدنی یا قیرطبیعی (Bitumen)، نوعی ماده معدنی سیاه رنگ است که در راه‌سازی و آسفالت، ایزوگام و عایق‌کاری، صنایع رنگ‌سازی، جوهرسازی و حفاری کاربرد دارد.

کربنات کلسیم

کربنات کلسیم (Calcium Carbonate) یا سنگ آهک، ماده‌ای سفید رنگ است که دانه‌بندی‌های مختلفی دارد. صنایع لاستیک و پلاستیک، چسب و رزین، سیم و کابل، تولید لوله پلیکا، صنایع دارویی، رنگ‌سازی و غیره، از جمله صنایعی هستند که از کلسیم کربنات استفاده می‌کنند.

گوگرد معدنی

گوگرد معدنی (Mineral Sulfur) ماده‌ای است که به صورت پودری و کلوخه‌ای وجود دارد. تولید کود کشاورزی را می‌توان مهم‌ترین کاربرد این ماده معدنی دانست.

نمک معدنی

نمک معدنی (Mineral Salts) یا NaCl را می‌توان نام آشناترین ماده معدنی دانست. این ماده معدنی دارای دو گرید خوراکی (نمک طعام) و صنعتی است و در صنایع متنوعی به کار گرفته می‌شود. تولید مواد شوینده، کاغذ، حفاری نفت، دباغی، اسید سازی و تولید سیمان، بخشی از کاربردهای سدیم کلرید به شمار می‌روند.

خاک فسفات

خاک فسفات (Phosphate Soil) ماده‌ای معدنی است که به شکل پودری عرضه می‌شود. این ماده علاوه بر تامین فسفر گیاهان به عنوان کود کشاورزی، در مکمل خوراک دام، داروسازی، تولید مواد آرایشی، تولید مواد شوینده، سرامیک‌سازی و غیره، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فروش مواد معدنی

در بازار خرید و فروش مواد معدنی به ویژه مواد معدنی صنعتی، اصالت مواد و قیمت مناسب، عوامل بسیار مهمی به شمار می‌روند. گروه خرید و فروش مواد معدنی کیمیا پارس شایانکار، یک مرجع مطمئن برای خرید و فروش مواد معدنی است. شما می‌توانید با مراجعه به سایت خرید و فروش مواد معدنی این شرکت، مواد مورد نیاز خود را سفارش دهید. کیمیا پارس شایانکار تمامی محصولات را به شرط اصالت ماده اولیه و برابر با آنالیز عرضه می‌کند.

صادرات مواد معدنی

ایران از جمله کشور‌هایی است که معادن زیادی را در خود جای داده است. وجود حدود 6000 معدن و استخراج بیش از 60 نوع ماده معدنی، ایران را در رده کشورهای صادر کننده مواد و محصولات معدنی قرار داده است. سالانه مقادیر زیادی از سنگ آهن، سنگ مس، گچ، کرومیت، نمک معدنی، فسفات و غیره از ایران به کشورهای دیگر صادر می‌شود.

کیمیا پارس شایانکار مفتخر است که مواد معدنی مورد نیاز شما جهت صادرات را با قیمت مناسب و کیفیت بالا طبق آنالیز و استاندارد در بسته‌بندی اصولی و در زمان‌بندی مشخص، تامین کند. شما می‌توانید بهترین مواد برای صادرات را از کیمیا پارس شایانکار تهیه کنید.

قیمت و خرید مواد معدنی

شما می‌توانید جهت دریافت قیمت روز مواد معدنی صنعتی یا محصولات معدنی در بازار خرید و فروش مواد معدنی، با کارشناسان کیمیا پارس شایانکار در ارتباط باشید. همچنین، می‌توانید جهت خرید و فروش عمده مواد معدنی به سایت کیمیا پارس شایانکار مراجعه کنید و مواد معدنی مورد نیاز خود را با مناسب‌ترین قیمت تهیه کنید.