شاید تا بحال درباره خاصیت آب ژاول به عنوان ضدعفونی کننده شنیده باشید. کافیست آب با درصد بسیار کمی، هیپوکلریت سدیم ترکیب شود تا یک محلول سفیدکننده و ضدعفونی کننده قوی به دست آید. بیشتر سفیدکنندههای موجود در بازار، درواقع محلول 5 درصد آب ژاول هستند. برای آشنایی بیشتر با این مایع ضدعفونی قوی کننده ادامه مطلب را مطالعه کنید.

هیپوکلریت سدیم با فرمول NaOCl مادهای است که از دمیدن گاز کلر در محلول سدیم هیدروکسید تهیه میشود. آب ژاول مایعی است که از ترکیب هیپوکلریت سدیم با آب به دست میآید.
فهرست مطالب
کاربرد آب ژاول به عنوان ضدعفونی کننده
آب ژاول به دلیل دارا بودن خاصیت اکسیدکنندگی، از بین برنده تمام میکروبها، قارچها، ویروسها و باکتریها است. این ماده در استخرها، مخازن آب و جهت دفع فاضلابها، از جمله فاضلابهای سیانیدی (مانند فاضلاب صنایع آبکاری) نیز به جای کلر مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که میدانید آب ژاول را با نام وایتکس نیز میشناسند و از آن میتوان برای پاک سازی و ضدعفونی مکانهایی که مشکوک به وجود انواع ویروس هستند، از جمله ظروف و وسایل نقلیه عمومی در مواقع خاص استفاده کرد. از این ماده در هتلها و بیمارستانها به منظور ضد عفونی استفاده میشود. لازم به ذکر است که اگر این ماده در معرض گرما و نور قرار بگیرد تا حد زیادی خاصیت خود را از دست میدهد.

طرز تهیه محلول گندزدای سطوح با وایتکس
برا این کار کافیست ظرفی مناسب تهیه کرده و یک پیمانه آب ژاول داخل آن ظرف بریزید. سپس 4 پیمانه آب سرد به آب ژاول اضافه کرده و با استفاده از یک دستمال تمیز که به مایع تهیه شده آغشته شده است سطوح را ضدعفونی کنید. پس از گذشت 10 دقیقه، سطوح مورد نظر کاملاً ضدعفونی خواهند شد.
این محلول که از ترکیب یک واحد آب ژاول 5% (وایتکس) با 4 واحد آب به دست میآید، کلر 1% نامیده میشود.
توجه شود قبل از انجام ضدعفونی با وایتکس، سطوح از لحاظ ظاهری تمیز شده باشند.
برای جلوگیری از تبخیر آب ژاول توصیه میشود از آب سرد استفاده شود.

نکات ایمنی
گازی که از آب ژاول متصاعد میشود تحریک کننده چشم و پوست است. خوردن این ماده بسیار خطرناک و حتی گاهی کشنده است. از آب ژاول را نباید در محیطهای بسته استفاده کرد زیرا بسیار سمی و خطرناک است. همچنین لازم است در ظروف محکم در بسته نگهداری شود. این ماده اشتعال پذیری کمی دارد. آب ژاول در تماس با فلزاتی که خاصیت اکسید شوندگی دارند ایجاد خوردگی میکند. این ماده به چرم و کفپوشهایی از جنس لاستیک آسیب میزند.
برای آشنایی با سایر مواد ضدعفونی کننده میتوانید به مقالهای کاملتر در رابطه با مواد ضدعفونی کننده و گندزدا مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید